Articles

9 manieren om te onderhandelen over een Contract als een baas

24 juli 20155 min lees
De Meningen van ondernemers die bijdragen zijn hun eigen.

Er zijn dingen in het leven die mensen alleen leren om het op de moeilijke manier te doen. Onderhandelen over contracten is daar een van.

Het is een emotioneel beladen proces. Dat snap ik! Omdat ik zoveel mensen tegenkom die dezelfde fouten maken, voelde ik me gedwongen om erover te schrijven. Ik onderhandel al tientallen jaren over contracten. De afgelopen 14 jaar heb ik studenten geholpen met het uitvinden van die van hen. Dit is wat ik heb geleerd.

gerelateerd: Deze strategie zal onderhandelingen minder pijnlijk maken

het hebben van een goede houding is de belangrijkste troef die je aan de tafel kunt brengen, zonder twijfel. Als je doet alsof je het kunt laten werken, zou je dat echt kunnen. Denk daar eens over na. Als het gaat om contracten, de kracht van positief is echt. Ook, het loont om vast te houden aan uw gevoel voor humor, vooral wanneer het gaat wordt moeilijk. Je moet je relatie positief houden. Dit zijn de mensen waarmee je gaat werken als het contract wordt getekend. Op een of andere manier verliezen mensen dat uit het oog.

Als u niet veel ervaring hebt met het onderhandelen over een contract, neem dan het volgende advies ter harte.

neem de tijd.

in mijn ervaring zijn contracten die snel worden ondertekend meestal belabberd. De meeste mensen houden niet van onderhandelen en willen het gewoon achter de rug hebben. Dat snap ik, maar haast je niet. Het eindproduct zal er veel beter voor zijn.

krijg professionele hulp.

Ik weet misschien wat ik wil van een contract zakelijk, maar ik weet zeker niet hoe ik er een moet schrijven op een manier die mijn belangen beschermt. Ik laat mijn advocaat altijd alles nakijken wat ik teken. Begrijp me niet verkeerd, Ik probeer zo veel mogelijk alleen te doen, deels omdat ik graag onderhandel. Ik heb vertrouwen in mijn vaardigheden na al die jaren. Maar uiteindelijk heb ik zijn hulp nodig, want ik ben geen juridisch expert.

begin altijd met een term sheet.

Termsheets adresseren big picture-items. Ik denk aan deze eerste fase van het onderhandelingsproces als dating. Op dit punt zou iedereen blij moeten zijn! Zorg ervoor dat u zich in dit stadium aan alleen de brede lijnen houdt. Als je niet akkoord kunt gaan met een term sheet, waarom proberen om een contract te ondertekenen? Het zal nooit werken. Verspil je tijd niet.

denk aan het onderhandelen over een contract als het eten van een olifant.

je moet het stap voor stap doen. Ik raad u aan om eerst een aantal van de gemakkelijkere aspecten aan te pakken. Focus op het verkrijgen van wat momentum. Onthoud, de houding waarmee je het proces benadert is cruciaal. Als je wat dingen vroeg uit de weg hebt, zullen jullie beiden blij zijn. Dan, later, moet je de moeilijke kwesties ter sprake brengen. Op dat punt, uw gesprek zal waarschijnlijk soepeler verlopen, want eerlijk gezegd, Je bent beide geïnvesteerd! Je hebt tijd besteed aan de overeenkomst. Het zal moeilijker zijn voor de andere partij om zich terug te trekken.

gerelateerd: 5 Redenen waarom ‘vragen’ een essentiële vaardigheid Is voor elke ondernemer

reken het uit.

hoeveel gaat u winnen? Je moet een concreet idee hebben. Vraag uw partner om de informatie die u nodig hebt om u te helpen een beslissing te nemen.

aarzel niet om de telefoon op te nemen.

we hebben allemaal e-mails ontvangen die verschrikkelijk zijn overkomen en ons lieten afvragen over de ware bedoelingen van de afzender. Als uw communicatie lijkt te haperen, bel de persoon! Wacht niet op een groot misverstand om te brouwen. Je krijgt een veel beter te lezen over de situatie, met inbegrip van wanneer terug te trekken en wanneer te versnellen.

begrijp dat het eerste contract dat u ontvangt is gewoon dat — het eerste.

het contract waarmee u eindigt zal heel anders zijn. Niet flippen. Het is onnodig en onproductief, omdat het slechts een startpunt is. Schud het van je af. Alles is bespreekbaar. Dat is het punt. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om opheldering. Als je het er niet mee eens bent, vraag dan om het punt te bespreken. Het bespreken van een probleem (in plaats van heen en weer te gaan in druk) kan helpen het proces te versnellen. Als uw partner ermee instemt dat uw advocaat de taal die u wilt invoegen in het contract, profiteer daarvan ten volle.

overweeg iemand te vinden om “bad cop” te spelen.”

sommige mensen voelen zich ongemakkelijk om van dichtbij te beweren wat wel en niet voor hen werkt. Het kan nuttig zijn om een partner te hebben. Mijn vrouw is mijn partner. Ik raadpleeg haar voordat ik me ergens aan verbind. De mensen met wie ik onderhandel, weten dit. Ik kan ze vertellen dat ik eerst iets met haar moet bespreken, of zeggen, “Dit werkt niet voor Janice.”Veel bedrijven hebben werknemers spelen bad cop en good cop, omdat het werkt!

wees redelijk.

Ik meen het. Om redelijk te zijn, moet je weten wat eigenlijk redelijk is — dus doe je onderzoek. Praat met enkele experts uit de industrie. Wat kun je verwachten? Luister naar wat ze zeggen.

vergeet nooit na te denken over je eindspel. Waar ben je echt op uit? Hoe graag wil je dit partnerschap laten werken? Wat wil je ervoor terug geven? Als iemand je probeert op te jagen, is dat een grote rode vlag. Dit zijn belangrijke overwegingen — overwegingen die in de loop van de tijd kunnen evolueren. Zet je bewegingen zorgvuldig uit.

gerelateerd: deze dappere jonge ondernemer heeft Mike Rowe net geleerd hoe te onderhandelen