Articles

Sam Hill (pyöräilijä)

2003 syöksylaskun MM-kilpailut, Lugano, Sveitsi tuolloin Sam oli vain 18-vuotias ja vielä junioriluokassa (alle 19-vuotiaat). Hän lähti kisaan ennakkosuosikkina voittamaan junioreiden mestaruutta. Rata oli myös Samin tyylille täydellinen, jyrkkä ja tekninen. Eric Carter, mtb legenda näki Sam Ratsastus ensimmäistä kertaa tässä kilpailussa ja sanoi hänestä, ”hän meni läpi osio niin nopeasti, ja se oli niin kivinen ja mutainen ja löysä, että en voinut ymmärtää… miten hän sai pyöränsä tekemään mitä se teki”. Hän kärsi kilpailun aikana kolarin, mutta onnistui silti voittamaan juniorimestaruuden, mutta hieman yllättäen hän tuli päivän kaikista kerroista kolmanneksi. Jos hän olisi pysynyt kyydissä, hän olisi varmasti lyönyt Greg Minaarin nopeimman ajan ja senioreiden miesten maailmanmestaruuden 18-vuotiaana.

2007 MM-kisojen 2.kierros, Champéry, Sveitsi sijoituttuaan viidenneksi ensimmäisellä kierroksella Vigossa, Espanjassa, kaikki katseet kiinnittyivät Sam Hilliin toisella kierroksella. Äärimmäisen jyrkkä ja tekninen rata tuntui nuorelle australialaiselle lähes räätälöidyltä. Kaikki näytti menevän hyvin Hill, kun hän sijoittui ensimmäisen sijan varhain kisapäivän, besting toisen sijan karsinnan yli 14 sekuntia! Hill näytti luottavaiselta finaaliin. Kun matkaan lähti noin 30 ratsastajaa, taivas kuitenkin avautui MM-sarjan kenties vaarallisimmalla radalla moneen vuoteen. Tähän aikaan oli satanut joka päivä koko viikonlopun, mutta ei näin kovaa. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet ratsastajat nähtiin sijoittumassa 40-luvun lopulla, 50-luvun alussa. Kun Hill Viimeksi lähti ladulle, kukaan ei ollut uskoa silmiään. Silloinen maailmanmestari repäisi rataa nopeammin kuin huippuratsastajat sillä luunkuivissa, täydellisissä olosuhteissa. Hillin eroaika oli nopeampi kuin kakkossija (Steve Peat, joka ajoi kuivalla), mutta kaatuminen myöhemmin hänen juoksussaan tarkoitti sitä, että aussi päätyi erittäin kunnioitettavaan kolmanteen sijaan, vain 1,63 sekunnin päähän ykkösratsastaja Matti Lehikoisesta, joka teki myös viimeisen juoksunsa kuivalla. Hill ’ s run jää historiaan yhtenä suurimmista juoksuista märällä, ellei yhtenä kaikkien aikojen parhaista. Dan Atherton siteerasi myöhemmin”He showed us all that it ain ’t over,’ till its truly over”. Lisäksi voittaja Matti Lehikoinen totesi kisan jälkeen ” pelasin taktiikkaa (viitaten 20 sekunnin taukoon hänen harjoitusjuoksussaan varmistaen alemman karsintapaikan epäsuotuisien säämuutosten välttämiseksi), mutta Sam on päivän voittaja. Ei kysymyksiä”. Steve Peat sanoi ” Sam on Kuningas-anna hänelle kruunu.”Huolimatta huomattavasta ja varmasti verrattomasta kyvystään ratsastaa epäsuotuisissa olosuhteissa Sam myöntää, että hän ratsastaa harvoin sateessa. Haastattelussa Steve Jones of Dirt Magazine esillä elokuvassa ’Earthed 5: Law of Fives’, kun kysyttiin, satoi että kovaa Australiassa ja jos hän oli tottunut Ratsastus tällaisissa olosuhteissa Sam vastasi ”en edes näe sadepisara kun olen Australiassa”. Tämän jälkeen Jones kysyi ”so you never ride in the rain?”Hill vastasi yksinkertaisesti: ”pyöräni menee mutaiseksi”.

2008 syöksylaskun maailmanmestaruuskilpailut, Val di Sole, Italia Sam Hill tuli tähän kisaan hallitsevana maailmanmestarina. Kun kukkulalla oli jäljellä neljä ratsastajaa, Sam Hill aloitti viimeisen juoksunsa. Erolla hän oli viisi sekuntia parempi, eikä kukaan voinut uskoa, kuinka kovaa hän ajoi, edes selostaja, entinen MM-tason kilpuri Rob Warner. Rob Warner huusi ” katsokaa kuinka lujaa hän menee!”, ”Näyttää siltä, että elokuvaa on nopeutettu!”. Sam oli arviolta 10 Sekuntia ylempänä, kun hän löi viimeisen vasemman käden käännöksen radan alaosassa. Hän veti yhden hänen klassinen drift kääntyy nurkan takana, mutta kun hän suoristi ylös exit hänen pyörä yhtäkkiä huuhtoutui alta häntä. Hän sai suoraan takaisin hänen pyörä, mutta se oli maksanut hänelle johtopaikan ja hän sijoittui 0.5 sekuntia Steve Peatin takana.