Articles

Honingbijen hebben handige knieën!

een paar dagen geleden liep ik naar huis en liep langs een struik van witte bloemen in volle bloei. Ze zagen er spectaculair uit verlicht door de middagzon. Toen ik van dichterbij keek, realiseerde ik me dat wat ik dacht dat bloemen eigenlijk bloemtrossen waren, elk van hen bestaat uit honderden kleine bloemen. En op elke bos, was er een enkele honingbij die van bloem naar bloem ritsde.

toen ik deze bijen door mijn Cameralens bekeek, kon ik iets heel interessants zien. Als ze op de bloemen landden, keerden ze stuifmeelkorrels op die op zouden rijzen als stof. En dan deden de bijen iets heel vreemds-ze speelden met hun knieën. Ik zoomde in om te zien wat er aan de hand was.

View more

Er is iets heel vreemds aan deze foto. Wat is dat vlezige aanhangsel aan de knieën van de honingbij? Het lijkt me een beetje op een menselijk oor. En nog vreemder – de bijen hebben het niet als ze op de bloem aankomen. Maar in een paar minuten begint dit ding te groeien, en in ongeveer 15 minuten is het zo gezwollen als je op de foto ziet.

naast het verzamelen van nectar van bloemen verzamelen honingbijen ook stuifmeel. Wat je ziet op deze foto ‘ s is een ongelooflijke aanpassing die bijen helpt om hun zaken van verzamelen te doen. Het heet een pollenmand, en zo werkt het.

bijen zijn harige wezens en worden bedekt met stuifmeel. Ze harken zichzelf schoon met kammen die zijn ingebouwd in de binnenoppervlakken van hun achterpoten. Vervolgens verplaatsen ze al het verzamelde stuifmeel naar een gewricht tussen de segmenten van hun benen – hun knieën. Dit gewricht werkt als een pollenpers, en het knijpt het pollen in handige kleine pellets. Maar deze pellets moeten op een of andere manier worden opgeslagen. Hier is de volgende aanpassing. Het buitenoppervlak van de achterpoot is hol, en het is bedekt met vele kleine haartjes. Het is een mand! Dit is waar de bijen deze samengeperste stuifmeelpellets opslaan, en dat is wat je ziet in de bovenstaande foto. De mand is eigenlijk transparant, en dus de vlezige kleur op de foto ‘ s hierboven is de kleur van pollen.

het vreemde hieraan is dat de mand open is onderaan. Waarom valt het stuifmeel er dan niet uit? Dat komt omdat er een enkele sterke haar dat voorkomt dat dit gebeurt, die fungeert als het deksel van de mand.

hoewel ik de details niet helemaal kon zien, was het bekijken van dit uitgebreide verpakkingsproces door de zoomlens nogal fascinerend en was ik vrolijk weg aan het snuiven. De bijen leken me helemaal niet op te merken, maar ik realiseerde me dat ik vreemde blikken kreeg van mijn buren, dus besloot ik dat het tijd was om te vertrekken.