Articles

Jennifer Kent: ‘This is the story that has played out around the world’

The Australian writer/director on why her brutal new film The Nightingale is about love, not hate.Jennifer Kent denkt niet in termen van genre, zelfs als iedereen besloot dat haar 2014 sleeper hit The Babadook een horrorfilm was namens haar. In plaats daarvan, een film is een film is een film voor haar – hoewel ze zegt dat de Nightingale, als je moest label het, is een mythe over een gruwelijke wereld. Haar schrijnende verhaal over systematisch misbruik van vrouwen en inheemse volkeren in Australië is een bloederig, kneuzing en volkomen onverbiddelijk verslag van een beschamende geschiedenis die nog nauwelijks wordt erkend door de machthebbers.

LWLies: u filmde de Nightingale op locatie in Tasmanië, toch?

Kent: Ja, we waren onvermurwbaar dat we moesten, hoewel het ons waarschijnlijk bijna twee keer zoveel kostte als anders. Omdat het een eiland is ter grootte van Denemarken, moet je alles meenemen. Ik denk dat Tasmanië er visueel niet uitziet als ergens anders in Australië, en dat was belangrijk. En ook, dit is waar al deze dingen gebeurden, het voelde alsof we dat nergens anders konden uitspelen. Het moest op het land zijn waar het gebeurde.

heb je iets geleerd over de behandeling van inheemse Australiërs op school?

Ik heb niets geleerd. Ik werd me er pas van bewust toen ik begin twintig was toen ik naar het noorden reisde naar Cairns en Aboriginals ontmoette. Nu is het echt zo ‘ n eer om contact te hebben met hun cultuur, want ik zie het als echt verfijnd en in veel opzichten een superieure cultuur dan degene die haar binnenviel. Maar dit is het verhaal dat zich over de hele wereld heeft afgespeeld. Deze culturen die zeer evenwichtig zijn en meer in harmonie met de natuur, hebben een veel subtielere manier van bewegen door de wereld, worden gestraald door deze echt over-gemanniniseerde, tegengestelde kracht. Het is de grote tragedie van die tijd, en de effecten ervan zijn nog steeds zeer aanwezig.het koloniale verleden van Australië voelt nog steeds aan als iets waar de regering – en tot op zekere hoogte het land – terughoudend mee is.

definitief. De Nightingale ging in première op Sundance Op Australia Day, wat sommigen van ons Invasion Day noemen. De regering weigert om Australia Day te verplaatsen vanaf de datum dat het op, die samenvalt met de verjaardag van een bekende slachting van inheemse Australiërs. En waarom? Geen reden, alleen koppigheid. Ik denk dat het dezelfde mentaliteit is die kolonialisme creëerde. Maar we vertoond deze film in Zuid-Australië, en het publiek had zo ‘ n diepe reactie op. Ik maakte me zorgen over hun reactie. Dingen zeggen als ‘ we hebben dit gedaan ‘en’we moeten ernaar kijken en kijken naar de pijn die is veroorzaakt’. Ik was zo trots op dat publiek.

Hoe help je om dit zeer echte verhaal te vertellen terwijl je je ook bewust bent van wie het verhaal echt toebehoort?

als geprivilegieerde blanke vrouw was ik me hiervan terdege bewust en maakte de film bijna niet omdat ik me niet gerechtigd voelde om het verhaal te vertellen. Ik heb het in mijn land keer op keer gezien – blanke filmmakers die geen Aboriginal mensen raadplegen over hun verhalen. Het is net als opnieuw kolonialisme, hen beroven van hun stem. Voordat ik zelfs een ontwerp schreef of een behandeling kreeg, wist ik dat ik dit verhaal niet kon vertellen tenzij ik een gelijkwaardige partner had – een aboriginal ouderling of consultant. En we kwamen oom Jim Everett tegen die er de hele tijd was. Praten met hem, maar ook een enorme hoeveelheid onderzoek doen, zoeken door al dit materiaal geschreven door “white victors”. Hoewel Billy en Clare fictieve personages zijn, is de wereld van de film echt. Ik verzin dit geweld niet om mensen onnodig te provoceren. Dit gebeurde in mijn land, en als ik er niet over praat dan kan ik in die tijd geen film maken.

veel mensen hebben de film verlaten, vooral tijdens een aantal van de brutere scènes. Hoe laat je mensen opletten?

Nou ik denk dat je dat niet kunt. mijn taak als schrijver en daarna als regisseur is echt om het verhaal te dienen en het zo zuiver en eerlijk mogelijk te vertellen – dat is wat ik altijd probeer te doen. Dan kan ik niet verantwoordelijk zijn voor wat het veroorzaakt in een publiek. Het zou zijn alsof je een schilderij schildert, het op een muur zet, en iedereen moet behagen wiens ogen het tegenkomen. Het is gewoon niet mogelijk. Maar als ik aanwezig ben en iemand is echt boos na het zien van de film, is het moeilijk, omdat de film is mijn baby en Ik wil niet dat iemand om mijn baby te schoppen in de tanden. En ik voel ook veel liefde in de film. Er is geweld, maar daar richt ik me niet op, Ik richt me op de liefde. Dat was mijn reden om het verhaal te vertellen.

The Nightingale wordt uitgebracht op 29 November. Lees de LWL ‘ s beveelt beoordeling.

gepubliceerd 26 Nov 2019