Articles

John Fogerty: How CCR uitgegroeid tot een Multi-miljoen Dollar merk

Ik sprak met John Fogerty, lead gitarist van de band Creedence Clearwater Revival, over hoe zijn opvoeding in Berkeley heeft bijgedragen aan zijn lange termijn succes, hoe de business van de muziek is veranderd sinds hij begon, hoe hij in staat was om een sterk team (band) te werven, wat hij leerde als solo artiest en zijn beste tips voor hedendaagse muzikanten.Fogerty stond op Rolling Stone magazine ‘ s lijst van 100 grootste gitaristen (op nummer 40) en de lijst van 100 grootste zangers (op nummer 72). Hij schreef veel van de meest tijdloze muziekstandaarden zoals “Proud Mary”, “Fortunate Son”, “Born On the Bayou”en” Who ‘ll Stop the Rain”. Zijn meest recente album heette ” Wrote A Song For Everyone “en zijn nieuwe boek heet”Fortunate Son: My Life, My Music”.Creedence Clearwater Revival ‘ s muziek is nog steeds een hoofdbestanddeel van de Amerikaanse radio airplay en de band heeft alleen al in de Verenigde Staten 26 miljoen albums verkocht. Het werd opgenomen in de Rock And Roll Hall of Fame in 1993. en Rolling Stone rangschikte de band 82e op de lijst van de 100 grootste artiesten aller tijden.

foto Credit: Nela König

Foto Credit: Nela König

Dan Schawbel: Hoe heeft uw opvoeding in Berkeley bijgedragen aan uw succes later in het leven? Wie waren je grootste invloeden toen je opgroeide?John Fogerty: nou, eigenlijk, Ik ben niet opgegroeid in Berkeley, ik ben geboren in een ziekenhuis in Berkeley, maar mijn familie woonde in El Cerrito… ik ben trots om te zeggen dat ik ben opgegroeid in El Cerrito! Vroeg in mijn carrière, ik beantwoordde een vragenlijst een beetje te letterlijk en het bleef hangen. Als kind waren mijn grootste invloeden natuurlijk mijn familie; mijn moeder, vader en broers. Daarna waren er een paar leraren die een groot effect op mij hadden, vooral Miss Begavich in de zesde klas en mijn muziekleraar op de middelbare school, mevrouw Starck.

muziek speelde een grote rol in mijn jeugd. De meeste van mijn dromen en aspiraties betroffen muziek en ik idoolde mensen als Elvis Presley, Little Richard, Chuck Berry, Pete Seeger, Chet Atkins en Duane Eddy.

Schawbel: wat was de business van muziek toen je begon en hoe is het geëvolueerd in de huidige economie en entertainment wereld?

Fogerty: toen ik voor het eerst begon, was wat ik dacht als de muziekbusiness vrijwel een weergave van platen en radio. Om een kind te zijn in de jaren ’50 en’ 60 betekende dat je gewoon ondergedompeld was in muziek en de mensen die de muziek maakten. In die tijd waren er niet veel keuzes. Je had misschien twee radiostations in je stad die de muziek speelden die er toe deed (rock and roll). En iedereen leerde tegelijkertijd over de nieuwste nieuwe platen. Om de muziek waar je van hield thuis te hebben, moest je naar een muziekwinkel reizen en de plaat kopen. Tegenwoordig heeft het internet alles veranderd. U kunt de muziek die u wilt downloaden in een handomdraai. En het lijkt er zeker op dat er een miljoen meer zangers en platen en bands zijn dan er in die tijd waren. Daarom lijkt het veel moeilijker om het allemaal bij te houden. En als je muzikant bent moet het veel moeilijker zijn om op te vallen.

Schawbel: kunt u praten over de dynamiek in de band en hoe u in staat was om een team te bouwen dat een aantal mega muziek hits creëerde?Fogerty: My journey through music and the story of my band and I is inderdaad een lange tocht. Ik voelde me al heel vroeg aangetrokken tot muziek, zover ik me kan herinneren. Toen, op een gegeven moment, begon ik die interesse te delen met mijn broer, Tom. Uiteindelijk begonnen we samen muziek te maken. Tom was ouder dan ik en had zijn eigen vriendenkring, wat betekende dat hij lid werd van een paar verschillende bands met mensen van zijn leeftijd. Ik vormde mijn eigen trio in de achtste klas en speelde met die jongens tot aan de middelbare school. Een paar jaar na de middelbare school, na het spelen met vele andere muzikanten, was ik in staat om een plek te bemachtigen die één avond per week speelde in de Monkey Inn, een kleine club in Berkeley.

Het was hier dat mijn kleine band eindelijk vorm begon te krijgen. Ik overtuigde Stu Cook, onze pianist sinds de achtste klas, om over te schakelen op bas. Mijn broer Tom speelde een beetje piano, maar meestal stond en zong als we speelden voor een publiek. Nu wilde ik dat hij een fulltime bandlid werd, die ritmegitaar speelde. Dus het was daar in de Monkey Inn dat we onze eerste kleine stapjes namen als een band met die klassieke line-up… twee gitaren, bas en drums. Uiteindelijk werd ik opgeroepen en moest ik in actieve dienst gaan. Toen ik thuis kwam uit het leger in de zomer van 1967, hebben we een belofte gedaan om de muziek fulltime na te streven. Dat betekende dagelijks repeteren met de jongens en oefenen op onze eigen als we streefden naar een betere band. Uiteindelijk kwam ik naar voren als songwriter, arrangeur en producer voor de band.

Schawbel: wat heb je geleerd over jezelf, zaken en je talenten die van een groep naar een soloartiest gingen en dan weer terug naar een band?

Fogerty: stel je voor, We waren vier jongens van El Cerrito die uiteindelijk de Nummer één band in de wereld werden! (nadat The Beatles uit elkaar gingen) muzikaal was wat we bereikt hebben als Creedence Clearwater Revival verbazingwekkend en ongekend. In 1969 schreef, arrangeerde, produceerde en zong ik alle muziek voor drie albums die dat jaar door CCR werden uitgebracht. Maar de zakelijke kant van dit alles was verschrikkelijk, verschrikkelijk. We hadden verschillende singles opgenomen met Fantasy Records toen het eigendom was van de Weiss brothers. Nu wilde de nieuwe eigenaar, Saul Zaentz, dat we een nieuw contract ondertekenden met de belofte om “dat contract te verscheuren en ons een veel groter deel van de taart te geven als we echt succes zouden behalen.”We besloten om dit nieuwe contract te geven aan onze bassist, Stu Cook, om zijn vader het te laten bekijken. Stu ‘ s vader was een prominente advocaat bij een prestigieus advocatenkantoor in de Bay Area, waarvan de klanten de Oakland Raiders omvatten. Later vertelde Stu ons dat zijn vader had gezegd: “het is OK om te tekenen.”Al het andere in de verwrongen, miserabele geschiedenis van Creedence stamt uit die gebeurtenis.het ondertekenen van dat contract betekende dat Saul Zaentz alles zou bezitten wat we deden: platen, muziek, en het meest verschrikkelijk voor mij, de nummers. Onderweg heeft Saul ons ook betrokken bij een “offshore tax shelter”. We hebben natuurlijk ons eigen team van professionals hier naar laten kijken. Ze adviseerden ons om deel te nemen…een andere rampzalige beslissing. Uiteindelijk verdween alles wat we in dat plan hadden gestopt (ons spaargeld) spoorloos. Dus, naar mijn mening, Namen Saul en zijn vrienden alle cent terug die we hadden verdiend van de opnamecarrière. Nadat de groep uit elkaar ging, liet Fantasy de andere CCR-leden van hun contract vallen. Maar ze hielden me vast… met een ijzeren greep. Dit betekende dat, hoewel Fantasy me een schijntje royalty ‘ s had betaald, en toen mijn spaargeld had gestolen, ik nog steeds verplicht was om ze allemaal nieuwe muziek te geven die ik zou maken. Jakkes!

Schawbel: wat zijn uw top drie adviezen voor beginnende muzikanten?

Fogerty: advies voor mijn collega-muzikanten:

1. Als je met andere mensen aan een project begint, zul je bepaalde afspraken maken over dat werk. Je moet die afspraken absoluut schriftelijk krijgen. Reken niet op je relatie met hen als vrienden. Geld verandert alles.

2. Als u het aangaan van een zakelijke relatie die een contract impliceert zorg ervoor dat een gekwalificeerde juridische expert kijken over dat contract. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat je weet wat er staat. En wees niet bang om een tegenbod te doen.

3. Je hebt geluk dat je creatief bent. Je hebt geluk dat je een droom hebt. Werk zo hard als je kunt om die droom waar te maken en laat niemand of iets je vlam dempen.

haal het beste van Forbes naar uw inbox met de nieuwste inzichten van experts over de hele wereld.

Volg mij op Twitter of LinkedIn. Kijk op mijn website.

Laden …