Articles

Melinda Gates: How I Raised a Feminist Son

door Melinda Gates

mei 17, 2017 7:00 AM EDT

toen mijn zoon Rory werd geboren, heb ik veel tijd besteed aan het verbeelden van hoe dit kleine persoon zou zijn als hij opgroeide. Nu hij 18 wordt, heb ik mijn antwoord.Rory is meelevend en nieuwsgierig. Hij is intelligent en belezen en goed op de hoogte van de brede waaier van onderwerpen die hem interesseren. Hij is een geweldige zoon en een geweldige broer. Hij heeft de obsessieve liefde van zijn ouders voor puzzels geërfd. Maar een van de dingen waar ik het meest trots op ben, is dat Rory een feministe is.

Ik weet niet eens zeker of feministisch een woord is dat ik zou hebben gekozen om mezelf te beschrijven toen ik 18 was. Het was eerlijk gezegd niet op mijn radar. Mijn ouders leerden me dat mijn zus en ik alles konden doen wat onze broers konden, maar gendergelijkheid was niet precies het soort dingen waar we het over hadden rond de eettafel. Ze waren meer gericht op het geven van vertrouwen om te vliegen dan het bespreken van de barrières die ons zouden kunnen tegenhouden. Zeker, ik wist dat vrouwen voor uitdagingen stonden die mannen niet hadden, maar ik had niet veel tijd besteed aan het nadenken over de minder openlijke manieren waarop culturele normen en genderverwachtingen ons leven vorm geven.

– Gates Archive
Gates Archive

tegen de tijd dat ik mijn eigen familie begon, had ik een veel dieper besef van hoe schadelijk deze gender — normen kunnen zijn niet alleen voor vrouwen en meisjes, maar voor de samenleving als geheel. Bill en ik hadden altijd geweten dat we, net als onze eigen ouders, onze kinderen zouden opvoeden om te geloven dat ze alles konden zonder dat hun geslacht hun opties beperkte. We besloten ook in de loop van de tijd dat we, in het belang van onze zoon en onze dochters, een familie zouden worden die aan de eettafel gemakkelijk over gendergelijkheid praat.natuurlijk, iedereen die ouderschap heeft geprobeerd zal niet verbaasd zijn om te horen dat de realiteit in ons huishouden niet altijd voldeed aan onze idealen. Ik zal nooit het moment vergeten een paar jaar geleden toen ik besefte dat ik Rory had gevraagd om het vuilnis buiten te zetten en niet zijn zussen — een taak die studies zeggen meestal gaat naar jongens vaker dan meisjes. Ik was ook teleurgesteld om te zien dat ik onze dochters vaak aan een veel hogere standaard hield dan onze zoon als het ging om het houden van hun kamers schoon. Dit zijn kleine dingen, maar het zijn ook precies het soort onbewust gedrag dat, na verloop van tijd, bijdraagt aan de maatschappelijke verwachtingen dat mannen het zware werk zouden moeten doen, en vrouwen het huishoudelijk werk zouden moeten doen. Het feit dat we er niet altijd in geslaagd zijn om deze vooroordelen uit ons eigen huishouden te houden, onderstreept hoe belangrijk het is om kinderen te leren ze te herkennen en te roepen als ze ze zien.

Rory, van zijn kant, doet. Gedurende 18 jaar van gesprekken, scherpe observaties en alledaagse handelingen, heeft hij zijn overtuiging laten zien dat gendergelijkheid iets is om voor op te komen. Wanneer we praten over deze kwesties aan de eettafel, hij (en zijn vrienden!) hebben veel te zeggen.

maar er is één herinnering in het bijzonder die ik in mijn hart heb. Twee zomers geleden maakten Rory en ik een reis naar Oost — Afrika — alleen wij tweeën-om wat van het werk te zien dat onze stichting doet in Malawi. Terwijl we daar waren, ontmoette ik een groep mannen die aan het werk waren om gender-normen in hun gemeenschap te verschuiven. Ze spraken met trots over hoe ze traditie doorbrachten door huishoudelijke taken te delen met hun vrouwen, hun financiën mede te beheren en samen grote beslissingen te nemen. Ze probeerden ook andere mannen in hun dorp over te halen om dezelfde aanpak in hun eigen huis te volgen.

Ik was onder de indruk. Ik vond wat deze mannen deden in veel opzichten buitengewoon. Rory was het daar respectvol mee oneens. Hij vertelde me dat hij denkt dat opstaan tegen oneerlijke normen niets meer is dan precies wat mannen overal zouden moeten doen. Ja, hij erkent dat hoe meer verankerd de normen, hoe meer moed nodig is om ze te confronteren. Maar hij gelooft ook dat het een universele verantwoordelijkheid is en een die hij al probeert te handhaven in zijn eigen leven.

om deze redenen en meer, ben ik trots op mijn zoon. Wat meer is, Ik voel me gelukkig dat Rory werd geboren op een moment in de geschiedenis wanneer jonge mannen worden aangemoedigd om zo attent over de samenleving en hun rol in het — en ook om nieuwe, meer uitgebreide definities van wat het betekent om een man te zijn aan te nemen. Ik ben optimistisch over wat de komende 18 jaar ons allemaal zal brengen als deze jonge mannen opgroeien tot gelijkwaardige partners in hun huishouden, kampioenen voor vrouwen op het werk en architecten van een betere, rechtvaardigere toekomst voor hun eigen zonen en dochters.gefeliciteerd met je verjaardag, Rory.Melinda Gates is een zakenvrouw en filantroop. Ze is medevoorzitter van de Bill& Melinda Gates Foundation.

Contacteer ons op [email protected]