Articles

Sam Hill (wielrenner)

2003 Wereldkampioenschap Downhill, Lugano, Zwitserland op dat moment was Sam slechts 18 jaar oud en nog steeds in de jeugdklasse (onder de 19). Hij ging in deze race als de favoriet om de junior titel te winnen. De track was ook perfect voor Sam ‘ s stijl, steil en technisch. Eric Carter, de mtb legende zag Sam rijden voor de eerste keer op deze race en zei van Hem, “Hij ging door een sectie zo snel, en het was zo rotsachtig en modderig en los, dat ik niet kon begrijpen… hoe hij zijn fiets liet doen wat hij deed”. Tijdens zijn race run had hij een crash, maar nog steeds in geslaagd om weg te lopen met de junior titel, maar enigszins verrassend werd hij derde van alle keren op de dag. Als hij op de leeftijd van 18 was gebleven, zou hij zeker Greg Minaar hebben verslagen voor de snelste tijd en de Senior Men ‘ s wereldtitel.in de Tweede Ronde van het wereldkampioenschap voetbal 2007 in Champéry, Zwitserland na een vijfde plaats in de eerste ronde in Vigo, Spanje, werden alle ogen op Sam Hill gelijmd in de tweede ronde. De extreem steile en technische baan leek bijna op maat gemaakt voor de jonge Australiër. Alles leek goed te gaan voor Hill toen hij zich vroeg kwalificeerde op de eerste plaats op de dag van de race, de tweede plaats te overtreffen met meer dan 14 seconden! Hill zag er zelfverzekerd uit voor de finale. Echter, met ongeveer 30 renners te gaan op, misschien wel de meest gevaarlijke parcours de world cup series heeft gezien in vele jaren, de hemel geopend. Het regende elke dag om deze tijd het hele weekend, maar niet zo hard. Renners die zich kwalificeerden in de top tien, eindigden eind jaren veertig, begin jaren vijftig. Toen de laatste man van het spoor, Hill, vertrok, kon niemand zijn ogen geloven. De wereldkampioen op het moment was het slopen van de baan sneller dan de top rijders waren het rijden in de bot droog, perfecte omstandigheden. Hill ‘ s split tijd was sneller dan de tweede plaats (Steve Peat, die in de dry reed), maar een val later in zijn run betekende dat de Aussie eindigde op een zeer respectabele derde plaats, slechts 1,63 sec van de eerste plaats renner Matti Lehikoinen, die ook zijn laatste punt in de dry. Hill ‘ s run zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste runs in de natte, zo niet een van de grootste ooit. Dan Atherton citeerde later “He showed us all that it ain’ t over, ’till its truly over”. Verder, uiteindelijke winnaar Matti Lehikoinen verklaarde na de race “Ik speelde de tactiek (verwijzend naar een pauze van 20 seconden in zijn praktijk run, zorgen voor een lagere Kwalificatie positie om ongunstige weersveranderingen te voorkomen), maar Sam is de winnaar van de dag. Geen vragen”. Steve Peat zei: “Sam is de koning-geef hem de kroon.”Ondanks zijn opmerkelijke en zeker ongeëvenaarde talent voor het rijden in ongunstige omstandigheden, Sam geeft toe dat hij zelden rijdt in de regen. In een interview met Steve Jones van Dirt Magazine in de film ‘Earthed 5: The Law of Fives’, toen hem werd gevraagd of het zo hard regende in Australië en of hij gewend was om te rijden in dergelijke omstandigheden antwoordde Sam: “Ik zie niet eens een regendruppel als ik in Australië ben”. Jones vroeg toen: “dus je rijdt nooit in de regen?”Hill’ s antwoord was gewoon, “mijn fiets wordt modderig”.2008 Wereldkampioenschap Downhill, Val di Sole, Italië Sam Hill kwam in deze race als regerend wereldkampioen. Met nog vier renners over op de heuvel begon Sam Hill zijn laatste punt. Bij de split was hij vijf seconden op en niemand kon geloven hoe snel hij ging, zelfs de commentator, Rob Warner, een voormalig wereldcoureur. Rob Warner riep: “kijk hoe snel hij gaat!”, “Het lijkt erop dat de film is versneld!”. Sam werd geschat 10 seconden omhoog toen hij de laatste bocht naar links aan de onderkant van de track. Hij trok een van zijn klassieke drift bochten om de hoek, maar als hij rechtgetrokken op exit zijn fiets plotseling gewassen uit onder hem. Hij kreeg meteen terug op zijn fiets, maar het had hem zijn voorsprong gekost en hij eindigde 0.5 van een seconde achter uiteindelijke tweede plaats Steve Peat.