Articles

Jarl Mohn–Media Executive & Investor

“een van de dingen die ik leuk vind aan de wereld van de kunst en de wereld van risicokapitaal is dat het een kwestie is van geloven in en ondersteunen van ideeën.”

TGL: Waar bent u opgegroeid?

JM: ik ben opgegroeid in een stad net buiten Philadelphia genaamd Doylestown.

TGL: Wat hebt u bestudeerd?

JM: mijn majors waren wiskunde en filosofie, maar ik was verliefd geworden op radio toen ik een tiener was, en ik besloot dat ik een diskjockey zou worden. Het was een domme carrièrekeuze, maar ik ging er achteraan. Ik begon professioneel te werken toen ik 15 was als disc jockey in en rond de omgeving van Philadelphia.

TGL: Hoe ben je een disc jockey geworden?

JM: mijn ouders laten me mijn ding doen. Ik had drie banen na school, spaarde mijn geld, en kreeg mijn technische licentie – een FCC, Federal Communications Commission, licentie. Ik ging naar een school om deze licentie te krijgen op een zomer toen ik 15 was zodat het kleine radiostation in mijn geboortestad me kon inhuren. Eerst liep ik in het weekend tapes – de religieuze tapes met de predikanten op zondag – en toen begon ik platen af te spelen en een diskjockey te zijn. Ik deed dit terwijl ik op de middelbare school en op de universiteit zat. Ik eindigde werken op een radiostation in Wilmington, Delaware, middernacht tot zes uur ‘ s ochtends en pendelen naar Philadelphia om lessen te nemen tijdens de dag. Het werd uiteindelijk te veel, dus ik stopte met naar de klas te gaan en heb nooit de universiteit afgemaakt. Ik ben een schoolverlater.

TGL: was u een succesvolle DJ?

JM: Toen ik 15 was, was ik niet erg goed, maar ik eindigde hier in New York toen ik 25 was bij WNBC. Ik heb dat een tijdje gedaan, en toen ben ik begonnen met programmeren en beheren van stations, en ik kocht een aantal stations-zo begon mijn carrière. Toen ging ik in de kabelwereld. Ik runde VH1 en MTV, en toen creëerde ik E! Entertainment.

TGL: hoe maakte u de overgang van DJ naar management?

JM: voordat ik naar New York kwam, programmeerde ik eigenlijk enkele radio ‘ s, omdat een van de stations waar ik werkte een programmadirecteur nodig had, en ik stak mijn hand op. Uiteindelijk werd ik succesvoller als programmadirecteur dan ik ooit was als diskjockey. Ik wilde niet per se manager worden, maar het was een soort van de volgende stap. Na een periode van tijd, Ik begon te vervelen van het zijn op de radio, ik wilde meer van een uitdaging.

TGL: was u in New York of Los Angeles toen u E creëerde! Entertainment?

JM: ik was in New York voor MTV, maar ik zou veel tijd doorbrengen in LA. Ik vond het geweldig om daar te zijn met de platenmaatschappijen, artiesten en managers. Ik hoopte dat ik er ooit zou komen. Toen de kans kwam om E te creëren! in Los Angeles, nam ik de kans.

TGL: wat was uw startpunt voor het maken van E! Entertainment?

JM: er was een bestaand kabelkanaal genaamd Movietime, maar het ging niet zo goed. Een aantal kabelexploitanten waren eigenaar, waaronder HBO. Ze benaderden me en vroegen of ik interesse had om CEO te worden, dus we onderhandelden, het was een gezamenlijke inspanning om met dit idee te komen. Ze hadden het basisidee om 24 uur per dag entertainment of celebrity news te doen. Samen bouwden we een managementteam, we hadden geweldige mensen om het te laten gebeuren.

TGL: Wat is uw geheime formule voor het succesvol beheren van een team?

JM: ik was erin geslaagd als programmamanager en Radiozender manager, maar het waren veel kleinere teams. De meeste radiostations waren 30 of 40 mensen; toen ik bij VH1 kwam, waren het ongeveer 100 mensen, en bij MTV waren het er 300. Ik was geleidelijk aan het beheren van grotere groepen mensen en het leren van de manier waarop veel mensen doen: vallen en opstaan, het maken van fouten, proberen niet te dupliceren sommige van de fouten. Ik had zelf een verscheidenheid aan ervaringen gezien.

TGL: bent u nog steeds betrokken bij E! Entertainment?

JM: Nee, ik verkocht mijn aandelen daar in 1998 en ging werken voor Liberty Media. We hadden een beursgenoteerd bedrijf genaamd Liberty Digital, wat we een aantal jaren deden. Toen heb ik 13 jaar durend voor mezelf geïnvesteerd. Zo ging ik naar NPR.

TGL: hebt u een financiële opleiding gehad?

JM: Nee, nogmaals, het is net als veel andere dingen, het was een ongeluk. Toen we Liberty Digital creëerden, was Liberty Media een investeerder geweest, en ze wilden een bedrijf oprichten dat interactieve kanalen voor kabeltelevisie creëerde. Dat kwam overeen met mijn achtergrond, niet het interactieve deel, maar het programmeren deel. Om een aantal technologische redenen, echter, die nooit kwam te zijn, dus het idee van het bedrijf was om dit te gebruiken om te investeren in interactieve technologie. Ik heb geen achtergrond in investeren, maar ik ben de CEO van het bedrijf, dus huurde ik een aantal mensen in die werkten bij strategic consultant groups en een achtergrond hadden in financiën en het uitvoeren van due diligence van investeringen. Zij werden het team dat met mij aan het investeren werkte, dus kreeg ik deze kans om venture investing te doen. Ik vond het leuk, en onze groep was succesvol, dus na een periode van vier of vijf jaar, nam ik de beslissing om te investeren van mijn eigen rekening. Ik investeerde mijn geld in venture en start-up bedrijven in Los Angeles voor 13 jaar totdat ik deze baan bij NPR.

TGL: hoe bent u overgestapt van durfkapitaalinvesteringen naar CEO van NPR?

JM: ik bracht een deel van mijn persoonlijke tijd door aan non-profit activiteiten, waaronder het publieke radiostation in Los Angeles, KPCC. Ik werd voorzitter van dat bestuur en ik was betrokken bij USC, University Of Southern California ‘ s School Of Communication and Journalism. NPR was geïnteresseerd in mijn non-profit activiteiten in de journalistiek en mijn achtergrond in de media. NPR had een hoge omzet in CEO ‘ s. Interim CEO ‘ s meegerekend, was ik de 7e in 8 jaar.

TGL: Waarom hebt u dit standpunt ingenomen?

JM: ik keek er van ver naar en zei: “Ik denk dat ik nuttig kan zijn.”Ze benaderden me en vroegen of ik het wilde overwegen, en ik zei, “Ja.”Toen vroegen ze of ik het vijf jaar zou doen, en ik zei: “zeker.”Ik heb net mijn termijn van vijf jaar afgerond en het team dat we samenstelden draaide de financiën om, van verliezen naar overschotten. We hadden vijf jaar overschotten – dat is iets dat echt zinvol is voor mij.

NPR is altijd een geweldige organisatie geweest, een geweldige instelling. De mensen hebben geweldig werk gedaan voor vele, vele jaren. De zakelijke kant van de vergelijking was niet zo goed, naar mijn mening, en we hebben nu een team hier dat een geweldige job heeft gedaan om het bedrijf te laten werken.

TGL: wat was de grootste uitdaging bij NPR?

JM: Een focus leggen, in staat zijn om goede journalistiek te doen, goede verhalen te vertellen, goede publieke journalistiek, en het op een financieel verantwoorde manier doen. Ik richtte me op het opbouwen van de zakelijke kant, doen wat we moesten doen om geld binnen te brengen via bronnen om ons te ondersteunen.

TGL: u hebt al vele levens geleefd, wat is uw volgende hoofdstuk?

JM: ik weet het niet precies, maar het zal waarschijnlijk veel te maken hebben met het verzamelen en ondersteunen van kunstenaars. Een van de dingen die ik leuk vind aan de wereld van kunst en durfkapitaal is dat het een kwestie is van geloven in en ondersteunen van ideeën; in het geval van kunst en kunstenaars zijn het mensen met creatieve ideeën, en bij ondernemers zijn het zakelijke ideeën. Ik word blootgesteld aan nieuwe ideeën en grote denkers, dus ik vind kunstenaars en ondernemers erg inspirerend.

TGL: u creëerde de Mohn-prijs in het Hammer Museum in 2012. Hoe ben je met kunst begonnen?

JM: mijn kennismaking met de kunsten heeft in drie fasen plaatsgevonden. De eerste fase was de manier waarop veel mensen kunst verzamelen: als een nieuweling, als iemand die er niets van wist en echt niet opgeleid was in kunst. Ik kocht een beetje van dit, een beetje van dat. “Oh Ik hou van die foto, “”Ik hou van dat schilderij, “” ik hou van dat beeldhouwwerk.”Toen begon ik te lezen over kunst, waar verzamelen over gaat, en meer en meer leren. Veel van wat ik las zei dat als je een collectie wilt hebben, het iets moet betekenen, het moet een thema hebben, het moet een draad hebben, het moet een soort onderliggend stuk hebben.

TGL: wat was uw onderliggende thesis?

JM: Ik struikelde over wat ik wilde verzamelen na het verzamelen lukraak voor of 8 of 9 jaar. Ik kocht een John McCracken roestvrij staal stuk in New York. Ik had nog nooit zoveel geld uitgegeven aan een kunstwerk, maar toen het eenmaal geïnstalleerd was, wist ik dat het was wat ik wilde verzamelen: minimalisme en de Californische reactie op licht en ruimte. New Yorkse minimalisten en Californische licht-en Ruimtekunstenaars, en dat is het grootste deel van mijn primaire collectie. ongeveer 10 jaar later, nadat ik geleerd en bestudeerd had en begreep wat ik wilde verzamelen, kende ik de kunstenaars en het werk en de series. Het was gewoon een kwestie van ze te vinden, en ik miste het element van de ontdekking. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat er iets geweldigs aan de hand was in Los Angeles op het gebied van creativiteit, dus begon ik een nieuwe verzameling van opkomende la – artiesten-daar raakte ik betrokken bij de hamer.

Ik had deze twee collecties gaande, de historische collectie van het minimalisme in de Verenigde Staten en deze spannende collectie van nieuwe, opkomende kunstenaars, of in veel gevallen, de onder erkende kunstenaars die de hamer had erkend.

TGL: worden uw collecties bij u thuis tentoongesteld?

JM: de collectie minimalisme en licht en ruimte bestaat bij mij thuis in LA, maar de kunstwerken die ik verzamel van La kunstenaars bewaar ik in New York, zodat de mensen hier het kunnen zien.

TGL: je zei ooit in een interview: “iedereen die kunst koopt, van wie dan ook, om welke reden dan ook, is een held.”Kunt u uitleggen wat u bedoelt?

JM: ik denk dat kunst zo belangrijk is. Je bent er zo mee bezig, je bent er zo mee bezig, maar de meeste kunstenaars halen het nauwelijks en velen niet, dus ik denk dat iedereen die kunstenaars steunt, de creatie van kunst, om welke reden dan ook, een held is. Het is een geweldig ding, en het houdt het ambacht in leven, het houdt de ambachtslieden in leven, en hopelijk, in staat zijn om hun werk te maken. Sommige mensen zijn kritisch over wat andere mensen verzamelen, of zijn kritisch over de manier waarop mensen dingen verzamelen of kopen, maar het maakt mij niet uit. Iedereen die zich bezighoudt met het ondersteunen van kunst en kunstenaars, ik denk dat het een goede zaak.

TGL: met wie wilt u dineren dat u nog niet kent?

JM: het eerste wat in mijn hoofd opkomt – dit gaat heel afgezaagd klinken – maar de Dalai Lama. Als het een muzikant was, zou het waarschijnlijk Bruce Springsteen zijn. Mijn reden is, hoewel ik een fan ben van zijn werk, ben ik ook een fan van de manier waarop hij zijn werk benadert. Hij is erg toegewijd.

TGL: welk advies wilt u geven aan de lezers van de Genielijst?

JM: Ik geef niemand advies, en de reden is, iedereen is op een andere plek, ieders situatie is anders. Het is aanmatigend van me om aan te nemen dat ik iets weet dat van enig belang of waarde zal zijn. Ik wil niemand advies geven, maar voor degenen die kunst maken, gewoon bedankt, ga door met het maken van kunst. Degenen die kunst kopen, moedig ik aan om dat te blijven doen. Ondersteuning van kunstenaars en instellingen die kunstenaars ondersteunen, zoals musea, in het bijzonder degenen die kunstenaars toestaan om echt ongewone, interessante, experimentele dingen te doen.